Abeluka 2023

Ung og Abel: Dette gjør matematikktalentene under Abeluka

For inviterte
Ulike steder i Oslo
Abeluka 2023

Mandag 22. mai:
Kl. 11.00: Utdeling av Holmboeprisen, Oslo Katedralskole (åpent for alle)
Kl. 17.00: Kransenedleggelse ved Abelmonumentet, Slottsparken (åpent for alle)

Tirsdag 23. mai
Kl. 14.00-15.00: Prisseremoni, Abelprisen, Universitetets Aula (åpent for alle)
Kl. 19.00: Regjeringens Abelbankett (for inviterte)

Onsdag 24. mai
Kl. 10.00: Abelforelesningene, Blindern (åpent for alle)
Kl. 19.00: Abelfesten, Vitenskapsakademiet (for inviterte)

Torsdag 25. mai
Abeldag i Tromsø (arrangeres av UiT)

Abelprisuka 2023 avholdes fra 22. mai til 26. mai. Arrangementet er en feiring av Abelprisen og matematikkfaget. 

Abelprisuka består av en rekke arrangementer; Prisutdeling med representanter fra Kongehuset, faglige forelesninger og markeringer. Regjeringen avholder tradisjonelt en bankett på Akershus slott. Abeluken samler matematikkeliten fra hele verden i Norge.

En rekke utvalgte matematikktalenter deltar på arrangementer under Abelprisuka. 

Det Norske Videnskaps-Akademi administrerer Abelprisen på vegne av den norske regjering og Kunnskapsdepartementet, og er ansvarlig for arrangementene i Oslo under Abeluka.

UiT Norges arktiske universitet er arrangør for Abeldagen i Tromsø 25. mai.

HISTORIEN OM ABELPRISEN

Niels Henrik Abel (1802-1829) var et matematisk geni og en av Norges fremste matematikere. Han formulerte spørsmål som er sentrale i moderne matematikk også i dag.

Abelprisens røtter går tilbake til 1899, da den norske matematikeren Sophus Lie uttrykte skuffelse over at Nobelprisen ikke inkluderte en pris for matematikk. På denne tiden var Norge og Sverige i union, og planene om en matematikkpris ble forpurret av unionsoppløsningen i 1905. 

I 2002 etablerte den norske regjeringen  Abelprisen, oppkalt etter Niels Henrik Abel. 

Tidligere prisvinnere

Ofte stilte spørsmål om Abelprisen

Dette er Abelkonkurransen

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981.

Mer enn 2500 elever fra ungdoms- og videregående skoler i Norge deltar i de innledende rundene, og konkurrerer om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker.

De seks beste deltagerne får representere Norge i matematikk-OL

Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som har det administrative ansvaret for konkurransen. Abelkonkurransen sponses av Abelprisen og Forskningsrådet.

Dette er UngeAbel

UngeAbel er en matematikkonkurranse for basisgrupper/klasser på 9 trinn.

Konkurransen drives av LAMIS, Landslaget for matematikk i skolen, i samarbeid med Matematikksenteret og NMCC (Nordic Math Class Competition). Konkurransen mottar økonomisk støtte fra Abelprisen og Forskningsrådet.

 

Dette er Tag der Mathematik

Årlig arrangeres Tag der Mathematik i Tyskland.

Elever inviteres sammen med sine lærere og i løpet av konkurransen møter de ulike utfordringer som løses av laget såvel som i individuell konkurranse. 

Under Abelprisuka møter unge matematikktalenter verdensledende matematikere som en del av feiringen. Dette er en del av ungdomssatsningen til Abelprisen.

Unge matematikere

Unge matematikktalenter deltar på en rekke arrangementer under Abeluka 2023. 

Dette er en del av Abelprisens ungdomssatsning.

Ungdommene som deltar, er vinnerne av matematikkkonkurransen UngeAbel, Abelkonkurransen eller Tag der Mathematik (Tyskland). Også elever som tar matematikk på universitetsnivå deltar, MAT1100U.

Prosjektleder er Eirik Lislerud.

Er du presse og ønsker å følge ungdommene? Ta kontakt.

Ungdommer i alderen 15 til 19 år deltar på en rekke arrangementer skreddersydd for de unge under årets Abeluke. Ungdommene møter blant annet årets Abelprisvinner, Luis A. Caffarelli og  andre fremragende matematikere under Abelprisuka i Oslo. 

Møter verdens beste matematikere

På programmet står utdelingen av Holmboeprisen og et bedriftsbesøk hos Simula, hvor ungdommene får lære mer om KI (kunstig intelligens), mekanisk modellering av hjerteceller (organ-on-a-chip)  og selv utforsker ChatGPT og dyplæring, som det heter på fagspråket. 

De unge får også en innføring i AI-basert videoanalyse, som brukes blant annet for sportsanalyser. 

Toppmøte: Path to Math

Tirsdag 23. mai er det klart for arrangementet som kalles "Path to Math" i Akademiets hus i Drammensveien 78. Konseptet er at de etablerte matematikerne forteller om hvordan de ble interessert i matematikk og hvorfor de har fortsatt innen feltet.

På programmet står korte ti-minutters forelesninger ved disse matematikerne:  

  • Abelprisvinner 2023: Luis Caffarelli 
  • Irene Gamba 
  • Helge Holden 
  • Ulrike Tillmann 
  • Alice Guionnet 
  • Luis Silvestre 

Gir de unge et råd de ville hatt selv

Inspiratorene kommer med ett tips til ungdommene, et råd de selv gjerne skulle fått, da de selv var i den alderen. 

En av de som vil inspirere under arrangementet Path to Math, er Irene Gamba. Hun er matematiker og gift med Luis A. Caffarelli. For henne er undervisning livsnødvendig: 

- Teaching is a form of oxygen for me, sier Irene Gamba, som er inspirator under Path To Math. 

Flere av årets Abelpris-forelsere og andre matematikere kommer til den uformelle lunsjen, som også har raske og inspirerende foredrag på menyen.

Deltar på Abeluka

Bilde
Huset i Drammensveien 78 er hyppig i bruk.
Vitenskapens hus, eller Akademiet i Drammensveien 78, brukes som et møtested for kultur, vitenskap og politikk. Her under Kavlimottakelsen i 2022. (Foto: Thomas B. Eckhoff for DNVA)

Ungdommene er også med under Abelprisseremonien i Universitetets aula når H.M. Kong Harald deler ut Abelprisen. Etter seremonien har de unge en "meet & greet" med Abelprisvinner Luis A. Caffarelli.

Onsdag 24. mai ungdommene invitert til Abelprisforelesningene på Blindern. Siste kveld med gjengen avsluttes med den legendariske Abelfesten i vitenskapens hus på Akademiet.

Bilde
Unge matematikktalenter og kunnskapsminister Tonje Brenna 2022 Abel
Abelprisuka 2022: Abelprisen bidrar til flere ungdomssatsninger. Her fra da unge matematikktalenter møtte Kunnskapsminister Tonje Brenna under utdelingen av Holmboeprisen under Abelprisuka 2022. (Foto: DNVA)

Hvem er de unge talentene?

Ungdommene kommer fra UngeAbel, fra Sandnes og Bjørnevatn skole i Troms og Finnmark, tre elever fra Abelkonkurransen fra Blindern v.g., Oslo Katedralskole og Hamar Katedralskole, samt vinnerteamet fra Tag der Mathematik (Berlin). MAT1100U, elever fra videregående som tar matematikk på universitetsnivå, er også invitert, sammen med MAT1100UAlumni.
 

Relatert materiale


Les om James Jia (18) fra Blindern videregående skole, som vant Abelkonkurransen og skal videre til OL i matematikk.

Norgesmestre i matematikk 2023: 9. klasse ved Lina, Emine, Silas og Jakob fra Sandnes og Bjørnevatn skole i Sør-Varanger i Troms og Finnmark er årets Norgesmestre i matematikk. De representerer Norge i en nordisk finale i Finland mai 2023.

Bilde
Illustrasjon med såpeboble og teksten: Vitenskap på YouTube

Se filmen fra Abeluka 2022: Advice to young mathematicians

 

     

     

    Bilde
    Logobanner 2023 Abelprisen engelsk