VALG I VITENSKAPSAKADEMIET

Annelin Eriksen valgt som ny preses, Marit Westergaard blir ny generalsekretær

Annelin Eriksen er valgt som ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi for de neste tre årene. Ny generalsekretær for perioden 2025-2028 er Marit Westergaard.

Både preses og generalsekretærvervet var på valg under medlemsmøtet torsdag 19. september. Som kandidater til presesvervet stilte Giuditta Cordero-Moss og Annelin Eriksen.  Marit Westergaard var eneste kandidat til generalsekretærvervet.

Annelin Eriksen er professor i sosialantropologi ved UiB, og ved årsskiftet overtar hun etter Lise Øvreås som har hatt vervet siden 2022. Eriksen blir den fjerde kvinnen som er valgt til Akademiets øverste leder siden stiftelsen i 1857. Valgperioden for preses er tre år og det er ikke mulig med gjenvalg. Marit Westergaard er professor i lingvistikk ved UiT, og tar over for Gunn Elisabeth Birkelund, som har hatt vervet siden 2021. Valgperioden for generalsekretær er fire år og det er mulig med gjenvalg inntil én periode. 

Bilde
Annelin Eriksen
Annelin Eriksen

Annelin Eriksen er professor i sosialantropologi ved UiB, en stilling hun har hatt fra 2011. Hun har ledererfaring som viserektor (2018–2021) og prodekan (2012–2016). Hun leder for tiden et Fripro-prosjekt fra Norges forskningsråd. I 2017 mottok hun Akademiets HumSam pris (Fylkesakerprisen). Eriksen leder prosjektet Human Futures: A study of Technoscientific Immortality, finansiert
av Norges forskningsråd. Hun har skrevet flere bøker og tidsskriftartikler innenfor sosialantropologi. Eriksen har hatt flere feltopphold i Vanuatu i det sørvestlige Stillehavet.
Kandidatside: Annelin Eriksen

 

Bilde
Marit Westergaard
Marit Westergaard

Marit Westergaard er professor i lingvistikk ved UiT – Norges arktiske universitet, en stilling hun har hatt siden 2009. Fra 2024 er hun senterleder for Center for Language, Brain & Learning (C-LaBL), som er finansiert av Trond Mohns forskningsstiftelse med et budsjett på 72 millioner kr. I perioden 2020–2024 var hun leder for AcqVA Aurora Center (Acquisition, Variation & Attrition: The Dynamic Nature of Languages in the Mind), også ved UiT. Hun ledet Innvalgsutvalget for innvalg i DNVA, og har dermed et nært forhold til Akademiets virke, og særlig innvalgsprosedyren som tilligger generalsekretæren. Fra 2015 har hun hatt en professor II stilling ved NTNU. Hun er medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab fra 2019. Kandidatside: Marit Westergaard