Akademiet i året som gikk - se bildene fra 2022
Last ned Høydepunkter i Akademiet 2022 som pdf.
Akademiet har tre grunnpillarer:
Medlemsorganisasjonen, forskningsprisene og vitenskapsrådgivning. Akademiet ble stiftet i 1857.
Det Norske Videnskaps-Akademi er en frittstående og landsdekkende medlemsorganisasjon med hovedformål å fremme vitenskap nasjonalt og internasjonalt.
Akademiet arrangerer faglige møter og symposier, og representerer norsk vitenskap overfor utenlandske akademier og internasjonale organisasjoner.
Les mer om kommende møter i Akademiet.
Akademiet har ansvar for utdelingen av flere priser for fremragende forskning, deriblant Kavli-prisen og Abelprisen.
Over 70 prosent av jordens overflate er hav. Tidligere snakket man om verdenshavene – nå snakker vi om ett sammenhengende verdenshav. Store deler av dette økosystemet er fremdeles lite utforsket, og spesielt kunnskapen om dyphavets natur og rolle er lite kjent.
Norge har seks ganger mer hav enn land.
I møteserien i 2022 søkte Akademiet svar på hvordan vi kan utnytte havets ressurser til fellesskapets beste på lang sikt. Serien belyste forskning, forvaltning og foredling av hav og viser fram vitenskapens bidrag til bærekraftig hav.
UN: Ocean decade 2021-2030. The science we need for the ocean we want
Akademiets forelesningserie Bærekraftig hav var støttet av Bergensen stiftelsen.
Se bærekraftserien på YouTube
Akademiet formidler vitenskap på YouTube.
Se opptak på Akademiets YouTube-kanal.
Krigen i Europa, klimaendringer og energikrise har preget 2022. Disse og andre tema er drøftet i Akademiet i år. Les mer om Akademiet i 2022.
Akademiet har arrangert to store møteserier, en om bærekraftig hav og en om energisituasjonen i Europa. Begge disse aktivitetene inngår som en del av Akademiets arbeid med å gi vitenskapsbaserte råd til politiske beslutningstakere. I året som gikk, delte Akademiet ut Kavliprisen og Abelprisen for fremragende forskning.
Ny forskningsminister
Året begynte med besøk av ny minister for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp). Dette ga anledning til å snakke om Akademiets rolle i å fremme grunnleggende og langsiktig forskning. Akademiet har uttrykt bekymring for omlegging av forskningspolitikken, blant annet relatert til utviklingen i Norges Forskningsråd (NFR).
Bærekraftig hav
Gjennom møteserien Bærekraftig hav har Akademiet satt dagsaktuelle spørsmål på agendaen, deriblant Havpanelet, havets vegetasjon og lakseskatten.
På den politiske dialogarenaen Arendalsuka samlet Akademiet både posisjon og opposisjon, og kunne konkludere med tverrpolitisk enighet om satsning på havvind. Dette ble en vellykket møteplass for forskere, politikere og embetsverk, og fungerte både som vitenskapsrådgivning og forskningsformidling.
Vitenskapsråd til beslutningstakere
Akademiet har også i år hatt fokus på arbeidet med vitenskapsrådgivning og vi ønsker å bidra til at politikere og andre beslutningstakere får kunnskapsbaserte innspill til sine prosesser.
Akademiets styrke i dette arbeidet er å være en uavhengig stemme i det norske samfunnet.
Akademiet – en arena for dialog
Etter nesten to år med digitale møter på grunn av pandemien, har det vært travelt i Akademiet. I tillegg til akademimøtene og formiddagsmøtene har vi arrangert møteserien Bærekraftig hav og en stor seminarserie om energisituasjonen i Europa i samarbeid med Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA).
Les hele rapporten Høydepunkter i Akademiet 2022 som pdf.