Nansen minneforelesning ble opprettet i forbindelse med feiringen av Fridtjof Nansens 100-årsdag i 1961. Minneforelesningen har siden den gang vært et (nesten) årlig arrangement i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Nansen minneforelesning 2021 ble avholdt i Akademiets lokaler mandag 11. oktober

Foredragsholder var Jakob Lothe som er leder av Akademiets menneskerettskomite og professor emeritus ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo. Tittelen på hans foredrag var 

Forsking og menneskerettar

Jakob Lothe er professor emeritus i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. Han har skrive og/eller redigert over 30 fagbøker på engelsk og norsk, inkludert Conrad's Narrative Method og Narrative in Fiction and Film (begge på Oxford University Press). Sist utgitte bøker er Research and Human Rights (red. 2020) og Nordic Travels (medred. 2021). Han blei innvald i Det Norske Videnskaps-Akademi i 1999 og i American Philosophical Society i 2018. Han har vore leiar av menneskerettskomiteen i Akademiet sidan 2013.  

Bilde
Foredragsholder på Nansen minneforelesning 11. oktober 2021
Jakob Lothe

 

Bilde
Generalsekretær Gunn E Birkelund, foredragsholder Jakob Lothe og preses Hans Petter Graver
Gunn E Birkelund, Jakob Lothe med Nansenmedaljen og Hans Petter Graver

50-årsjubileet for Nansen minneforelesning
Nansen Minneforelesning vendte i 2011 tilbake til Universitetes Aula, der den aller første minneforelesningen ble holdt 10. oktober 1961. 50- årsjubileet for arrangementet og markering av 150- årsdagen for Nansens fødsel ble markert 10. oktober.

H.M. Kongen og H.M. Dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor Universitetets Aula. Generalsekretær Øivind Andersen og rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen tok i mot kongefamilien. Nederst til høyre: Professor Jim Hurrell holdt Nansen Minneforelesning. 

Bilde
Nansen minneforelesning - 50-års jubileum
H.M. Kongen og H.M. Dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor Universitetets Aula. Generalsekretær Øivind Andersen og rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen tok i mot kongefamilien. Nederst til høyre; Professor Jim Hurrell holdt Nansen Minneforelesning.