Akademimøte

Spillet om Syria

Åpent
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo
Minnetaler

Møtet åpner med Rolf Vegar Olsen holder minnetale over Sigrid Blömeke og Toril Aalberg holder minnetale over Ola Listhaug.

Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene i Midtøsten i moderne tid. Rundt en halv million mennesker er drept, fem millioner har flyktet utenlands, og seks millioner syrere er flyktninger i eget land.  Hvordan kunne det gå så galt i Syria?  Og hvorfor er det så viktig å forstå Syrias historie for å forstå situasjonen i landet i dag?

Foredrag ved Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo og forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Praktisk informasjon

Akademiets møter er åpne for publikum. Dette møtet blir strømmet nederst på denne siden og senere lagt ut på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.

I tillegg til det interne syriske oppgjøret har Russlands president Vladimir Putins inngripen, framveksten av terroristgruppen Den islamske staten (IS) og bombingen til USA og NATO også gjort sitt til at byer og store områder ligger i ruiner. Det er et enormt behov for gjenoppbygning. Politisk er situasjonen fortsatt kaotisk, selv om Bashar al-Assads regime foreløpig ser ut til å ha vunnet krigen. I det regionale spillet i Midtøsten har Syria alltid vært alliert med stormakten Russland, og med seg på dette laget er Iran og Hizbollah i Libanon. Det sunni-muslimske Hamas er også knyttet til denne såkalte "motstandsaksen".

Hvordan kunne det gå så galt i Syria?  Og hvorfor er det så viktig å forstå Syrias historie for å forstå situasjonen i landet i dag?

Bilde
Foredragsholder 14. mars 2024
Hilde Henriksen Waage

Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved UiO og seniorforsker ved PRIO og har dr. grad fra UiO (1997). Hun har publisert en rekke bøker og artikler nasjonalt og internasjonalt om Norges forhold til Israel, de ulike fredsforsøkene i Midtøsten og årsakene til konflikten mellom Israel, palestinerne og de omliggende arabiske statene. Hun fikk i 2013 Sverre Steen-prisen for fremragende formidling av historie for boka Konflikt og stormaktspolitikk i Midtøsten (Cappelen Damm Akademisk, 2013). I 2022 utga hun boka Spillet om Syria (Cappelen Damm Akademisk, 2022). Hun kommenterer ofte konfliktene i Midtøsten i norske og internasjonale medier og er en mye brukt foredragsholder.

Se opptak her