Akademimøte

Protonterapi – fysikk møter medisin

Åpent
Det Norske Videnskaps-Akademi

Praktisk informasjon

Møtet holdes i Kavlisalen i Det Norske Videnskaps-Akademi, og er åpent. 

Live strømming vil bli tilgjengelig på denne siden.  

Den første «Ellen Gleditsch Pris» fra Radiumhospitalets Legater ved Jan Vincents Johannessen vil bli tildelt professor Marco Durante på dette møtet. 

MINNETALER

Møtet åpner med at Olav Njølstad holder minnetale over Geir Lundestad og at Trygve U. Helgaker holder minnetale over Arne Haaland.

Foredrag ved professor Eirik Malinen, professor Marco Durante og professor Marianne G. Guren

 

Protonterapi – en tverrfaglig behandlingsform

I Norge bygges det for tiden to protonterapianlegg, lokalisert ved Radiumhospitalet, Oslo Universitetssykehus og ved Haukeland Universitetssykehus, Bergen. Disse anleggene, med en samlet investering på flere milliarder kroner, forventes å være operative fra desember 2024. Protonterapi er en form for strålebehandling som skåner friskvev og gir mindre bivirkninger, og vil utgjøre en nasjonal behandlingstjeneste. Tilbudet vil gjøre at pasienter som tidligere måtte reise utenlands, spesielt barn og unge med kreft, nå kan få behandling i Norge. I tillegg vil det bli et tilbud for andre pasientgrupper å delta i kliniske studier for protonterapi. 

Syklotronen "Ellen Gleditsch"

Protonterapi er en høyteknologisk disiplin som blant annet benytter en partikkelakselerator («syklotron») og kraftige magneter til å styre protonstrålen mot pasienten. Syklotronen «Ellen Gleditsch» i Oslo har fått navn etter Norges andre kvinnelige professor, Ellen Gleditsch, UiOs første professor i radiokjemi. Hun var assistent hos Marie Curie i Paris, og ordnet senere med forsendelsene av radioaktivt radium til bruk i strålebehandling i Norge som var basis for opprettelsen av Radiumhospitalet. De norske protonterapianleggene vil ikke bare tilby pasientbehandling, men også være sentre for omfattende forskning. Dette inkluderer klinisk utprøvende studier for ulike kreftformer, preklinisk forskning og teknologisk utvikling. Sentralt er samarbeidet mellom kreftleger, kreftbiologer og medisinske fysikere, der sistnevnte beregner nøyaktig hvordan protonene avsetter stråledose i svulsten. Protonterapi er dermed en sann tverrfaglig behandlingsform der kvaliteten og forskningsresultatene er avhengig av alle profesjonsgrupper. 

Satsning på internasjonalt forskningssamarbeid

Satsningen på protonterapi representerer en betydelig fremgang innen stråleterapi og skaper muligheter for nasjonalt og internasjonalt forskningssamarbeid. Det nasjonale konsortiet bestående av ulike helseinstitusjoner og universiteter arbeider tverrfaglig for å få anleggene i drift, behandle pasienter, og drive banebrytende forskning. Med planlagte behandlingsrom og dedikerte områder for preklinisk forskning viser dette initiativet betydelig potensial for fremskritt innen kreftbehandling og forskning i Norge.

 

Bilde
Eirik Malinnen (UIO), Marco Durante (Marta 86) og Marianne G. Guren (OUH)
Eirik Malinnen (UIO), Marco Durante (Marta 86) og Marianne G. Guren (OUH)

Om foredragsholderne

Eirik Malinen er medisinsk fysiker og leder Seksjon for strålingsbiologi, Institutt for kreftforskning ved Oslo Universitetssykehus.

Marco Durante er direktør for biofysikk ved Helmholzsenter for tung-ionforskning i Darmstadt.

Marianne G. Guren er overlege ved avdeling for kreftbehandling vd Oslo Universitetssykehus, med ansvar for planlegging av den kliniske virksomheten i protonterapisenteret.