Motstridende interesser i det grønne skiftet
Bærekraft er en hovedsatsning for Akademiet i 2024. Gjennom denne møteserien vil vi sette søkelys på viktige og aktuelle problemstillinger knyttet til klima, naturmangfold og bærekraft.
Vi vil skape en møteplass for forskning og politikk gjennom å invitere sentrale politikere og forskere til kunnskapsutveksling og debatt.
Møteserien er støttet av Bergesenstiftelsen.
Møtene
Kampen om arealene 15. april 2024
Et grønt skifte blant krig og politisk uro? 4. juni 2024
Licence to operate 30. september 2024
Gruvedrift på havbunnen 2. desember 2024
Nyhetsartikler
–Motstridende interesser i det grønne skiftet
– Krig er det motsatte av bærekraft
–Vi trenger kunnskap for å løse klimakrisen
Kontaktperson
Prosjektleder Gro Havelin.
E-post: gro.havelin@dnva.no
Grafikk
Foto av Lucy H.G. Solomon
– For å få til et grønt skifte må vi finne en bærekraftig måte å håndtere ulike, og i vesentlig grad motstridende, interesser på.
Dette sier Tor Eldevik, professor ved Geofysisk institutt i Bergen og en av initiativtagerne til møtet som arrangeres 30. september i Akademiet.
Møtet har fått tittelen Licence to operate – Næringsutvikling, konsesjoner og folkelig støtte i det grønne skiftet, og er tredje del i møteserien Grønn omstilling – Vitenskapens rolle for en bærekraftig framtid.
Licence to operate
Hva ligger egentlig i begrepet Licence to operate?
– Dette engelske uttrykket rommer atskillig mer enn en direkte norsk oversettelse, som konsesjon eller driftstillatelse. «Licence to operate» favner også graden av folkelig eller politisk aksept. Begrepet kan assosieres med naturens eller ressursgrunnlagets tålegrense, og kan også forstås som økonomien i det hele, forklarer Eldevik.
En av de store utfordringene med det grønne skiftet er nettopp støtte i folket. Å få folk til å ønske å gjøre endringer som kan gi positiv effekt på lang sikt, men som på kort sikt gir dem ulemper, er utfordrende. Debatten rundt havvind er et eksempel på dette:
Not in my backyard
– Det kan virke som at støtte til store endringer som folk oppfatter angår dem, er avhengig av at de opplever positive ringvirkninger lokalt. I dag er for eksempel den typiske havvind-entusiast høyt utdannet og bor i Oslo-området; de spurte i alle andre landsdeler er mer negative. Det er nærliggende å forvente en forsterket not in my backyard-effekt når utbyggingen faktisk finner sted, hvis ikke det er åpenbart at det blir arbeidsplasser og næringsinntekter lokalt, sier Eldevik.
– For å få til et grønt skifte må vi finne en god – en bærekraftig – måte å håndtere ulike, og i vesentlig grad motstridende, interesser på. Både her og nå, og med det tilstrekkelige evighetsperspektivet.
Grønt skifte på overtid
– Vi er på overtid når det gjelder å få til et grønt skifte som virkelig monner. Spørsmålet blir hvordan man kan få velgere, som tilsynelatende er på vandring mellom politiske blokker, med på det grønne skiftet. Jeg er ingen ekspert på noe av dette, og ser derfor fram til å høre hva de ulike eksperter og sentrale aktører vi har samlet hver for seg og i dialog har å si om dette.
Les mer og se opptak fra møtet her