Grønn omstilling - Vitenskapens rolle for en bærekraftig framtid

Utvinning av havbunnsmineraler – redning eller ødeleggelse?

Åpent
Det Norske Videnskaps-Akademi

Praktisk informasjon

Møtet holdes i Kavlisalen i Det Norske Videnskaps-Akademi, og vil bli filmet. 

Meld deg på her

GRØNN OMSTILLING - VITENSKAPENS ROLLE FOR EN BÆREKRAFTIG FRAMTID

Bærekraft er en hovedsatsning for Akademiet i 2024. Gjennom denne møteserien vil vi sette søkelys på viktige og aktuelle problemstillinger knyttet til klima, naturmangfold og bærekraft. 

Vi vil skape en møteplass for forskning og politikk gjennom å invitere sentrale politikere og forskere til kunnskapsutveksling og debatt.

Møteserien er støttet av Bergesenstiftelsen.

Møtene

Kampen om arealene 15. april 2024 

Et grønt skifte blant krig og politisk uro? 4. juni 2024

Licence to operate 30. september 2024

Gruvedrift på havbunnen 2. desember 2024

Nyhetsartikler

–Motstridende interesser i det grønne skiftet

– Krig er det motsatte av bærekraft

Vi trenger kunnskap for å løse klimakrisen

Kontaktperson

Prosjektleder Gro Havelin.

E-post: gro.havelin@dnva.no

Grafikk

Foto av Lucy H.G. Solomon

Fjerde og siste møte i serien Grønn omstilling vil ta for seg gruvedrift på havbunnen. 

Praktisk informasjon

Møtet holdes i Kavlisalen i Det Norske Videnskaps-Akademi, og vil bli filmet. 

Meld deg på her

Som et av de første landene i verden har Norge åpnet store dypvannsområder for gruvedrift på havbunnen. De første konsesjons- rundene skal lyses ut, der private selskaper både kan lete etter og utvinne mineraler fra havbunnen.

Bidrag til det grønne skiftet eller ødeleggelse?

Utvinning av havbunnsmineraler kan bli en ny næring for Norge. Tilhengerne argumenterer med at det kan gi verdiskaping og sysselsetting, samtidig som det kan bidra til forsyningen av verdifulle metaller i det nødvendige grønne skiftet. Motstanderne argumenterer for at gruvedrift på havbunnen vil gi store miljøkonsekvenser, at det fremdeles er store kunnskapshull om naturen på dyphavet, og at mineralbehovet framover er sterkt overdrevet og ikke trengs i storstilt grad til det grønne skiftet.

Ukjente konsekvenser

Leting og utvinning av mineraler på flere tusen meters dyp er ukjent farvann for de fleste. Hva vil konsekvensene være? Hvordan vil dyphavet påvirkes av at flere millioner år gamle strukturer fjernes fra havbunnen? Hva med oksygenproduserende mineraler? Hva betyr de for livet? Hva med lys og lydforurensning, og oppvirvling av sedimenter? Har vi teknologien som kreves for å grave opp mineraler fra dyphavet?

Internasjonal miljødebatt

Miljødebatten om havmineraler er allerede blitt internasjonal. Det vakte stor oppsikt da Norge tok dette valget på tross av advarsler fra egne fagmyndigheter, nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer og massiv internasjonal kritikk fra EU og resten av verden. Også EU-parlamentet har uttrykt stor bekymring for det norske vedtaket.

Har for lite kunnskap

Dyphavet er preget av høyt biologisk mangfold, tusenvis av sjeldne og svært tilpassede arter, unike habitater, sårbare økosystemer, lavt stoffskifte og lang levetid. En av de viktigste innvendingene mot utvinning av havbunnsmineraler er at vi har for lite kunnskap om havbunnen og konsekvenser av mineralvirksomhet.
 

Inviterer til debatt

Mens andre land går for et moratorium og setter av tid til å innhente nok kunnskap om naturen i dyphavet for å kunne vurdere konsekvensene av gruvedriften, har Sokkeldirektoratet allerede invitert industrien til å foreslå områder for utvinningslisenser. Åpningen av leteområder ble vedtatt av Stortinget uten at det var en forsvarlig offentlig debatt om tema. 

Nå tar vi debatten og inviterer forskere, politikere, næringslivet til meningsutveksling på dypt vann.
Ole Torp er møteleder. 

Panel annonseres snarlig.