Utvinning av havbunnsmineraler – redning eller ødeleggelse?
Praktisk informasjon
Møtet holdes i Kavlisalen i Det Norske Videnskaps-Akademi, og vil bli filmet.
Bærekraft er en hovedsatsning for Akademiet i 2024. Gjennom denne møteserien vil vi sette søkelys på viktige og aktuelle problemstillinger knyttet til klima, naturmangfold og bærekraft.
Vi vil skape en møteplass for forskning og politikk gjennom å invitere sentrale politikere og forskere til kunnskapsutveksling og debatt.
Møteserien er støttet av Bergesenstiftelsen.
Møtene
Kampen om arealene 15. april 2024
Et grønt skifte blant krig og politisk uro? 4. juni 2024
Licence to operate 30. september 2024
Gruvedrift på havbunnen 2. desember 2024
Nyhetsartikler
–Motstridende interesser i det grønne skiftet
– Krig er det motsatte av bærekraft
–Vi trenger kunnskap for å løse klimakrisen
Kontaktperson
Prosjektleder Gro Havelin.
E-post: gro.havelin@dnva.no
Grafikk
Foto av Lucy H.G. Solomon
Fjerde og siste møte i serien Grønn omstilling vil ta for seg gruvedrift på havbunnen.
Praktisk informasjon
Møtet holdes i Kavlisalen i Det Norske Videnskaps-Akademi, og vil bli filmet.
Som et av de første landene i verden har Norge åpnet store dypvannsområder for gruvedrift på havbunnen. De første konsesjons- rundene skal lyses ut, der private selskaper både kan lete etter og utvinne mineraler fra havbunnen.
Bidrag til det grønne skiftet eller ødeleggelse?
Utvinning av havbunnsmineraler kan bli en ny næring for Norge. Tilhengerne argumenterer med at det kan gi verdiskaping og sysselsetting, samtidig som det kan bidra til forsyningen av verdifulle metaller i det nødvendige grønne skiftet. Motstanderne argumenterer for at gruvedrift på havbunnen vil gi store miljøkonsekvenser, at det fremdeles er store kunnskapshull om naturen på dyphavet, og at mineralbehovet framover er sterkt overdrevet og ikke trengs i storstilt grad til det grønne skiftet.
Ukjente konsekvenser
Leting og utvinning av mineraler på flere tusen meters dyp er ukjent farvann for de fleste. Hva vil konsekvensene være? Hvordan vil dyphavet påvirkes av at flere millioner år gamle strukturer fjernes fra havbunnen? Hva med oksygenproduserende mineraler? Hva betyr de for livet? Hva med lys og lydforurensning, og oppvirvling av sedimenter? Har vi teknologien som kreves for å grave opp mineraler fra dyphavet?
Internasjonal miljødebatt
Miljødebatten om havmineraler er allerede blitt internasjonal. Det vakte stor oppsikt da Norge tok dette valget på tross av advarsler fra egne fagmyndigheter, nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer og massiv internasjonal kritikk fra EU og resten av verden. Også EU-parlamentet har uttrykt stor bekymring for det norske vedtaket.
Har for lite kunnskap
Dyphavet er preget av høyt biologisk mangfold, tusenvis av sjeldne og svært tilpassede arter, unike habitater, sårbare økosystemer, lavt stoffskifte og lang levetid. En av de viktigste innvendingene mot utvinning av havbunnsmineraler er at vi har for lite kunnskap om havbunnen og konsekvenser av mineralvirksomhet.
Inviterer til debatt
Mens andre land går for et moratorium og setter av tid til å innhente nok kunnskap om naturen i dyphavet for å kunne vurdere konsekvensene av gruvedriften, har Sokkeldirektoratet allerede invitert industrien til å foreslå områder for utvinningslisenser. Åpningen av leteområder ble vedtatt av Stortinget uten at det var en forsvarlig offentlig debatt om tema.
Nå tar vi debatten og inviterer forskere, politikere, næringslivet til meningsutveksling på dypt vann.
Ole Torp er møteleder.
I panelet
Lise Øvreås er professor i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen, med studier av mikroorganismer i naturlige økosystem som et av sine spesialfelt. Hun er preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, og faglig ansvarlig for Grønn omstilling-serien.
Peter Haugan er fagdirektør i Havforskningsinstituttet. Han leder ekspertgruppen for det internasjonale Havpanelet, og bistår IOC i forbindelse med FNs havtiår. Haugan er professor i oseanografi ved geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.
Kaja Lønne Fjærtoft er seniorrådgiver for hav og Global Policy Lead, No Deep Seabed Mining Initiative i WWF Verdens naturfond. Hun er utdannet i marinbiolog med spesialisering i dyphavskartlegging, modellering og robotikk. Fjærtoft følger saken om gruvedrift på havbunnen nasjonalt, men er også deltager i de internasjonale forhandlingene.
Lars-Kristian Lunde Trellevik er Operasjonssjef i Adepth Minerals. Han har 15 års fartstid fra subsea-industrien med omfattende erfaring fra arbeid på store havdyp. Han disputerte i 2023 for doktorgraden ved Universitetet i Bergen/Senter for Dyphavsforskning & Gruppen for SystemDynamikk med avhandlingen «Exploring Deep-Sea Minerals; Systems modeling for an emerging industry and unknown futures».
Walter Sognnes er administrerende direktør og med-gründer av Loke Marine Minerals. Sognnes har en mastergrad i geofysikk fra Universitet i Bergen og mer enn 30 års erfaring fra olje- og gassindustrien. Loke opererer to lisenser i Clarion Clipperton Sonen i Stillehavet. Selskapet har vært en av drivkreftene bak åpningen av norsk sokkel og planlegger å søke i den kommende lisensrunden.
Møteserien er støttet av Bergesenstiftelsen