Nyheter

Nyhetsarkiv

The board of the Norwegian Academy of Science and Letters has decided to increase the prize amount for the Abel Prize from 6 to 7.5 million NOK.

Styret i Det Norske Videnskaps-Akademi har vedtatt at prisbeløpet for Abelprisen skal økes fra 6 til 7,5 millioner kroner. 

EASACs innspill til COP Madrid:

Brenning av biomasse i form av pellets har vært sett på som en smart måte å nå klimamålene på for de europeiske landene. Kunnskapsrapporter fra European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) fra de to siste årene viser at dette ikke er riktig. Hovedpoengene presenteres av EASAC i en pressemelding i dag som et innspill til klimaforhandlingene i forbindelse med COP Madrid.

Artikkel i forskningspolitikk

Offentlig politikk må ikke bli en fange av den vitenskapsteknologiske eliten, sa president Eisenhower i 1961. Å begrunne og forklare kunnskapsgrunnlaget for politiske beslutninger slik at de vinner folks tillit, er enda viktigere i dag enn den gang, med dagens sammensatte og kritiske syn på forskning og forskningens samfunnsbetydning, skriver generalsekretær i Akademiet Øystein Hov. 

The VISTA Board arranged an open information meeting at the Norwegian Academy of Science and Letters on Monday 9 December. 

Karen Unhlenbeck og Kong Harald V

De 50 beste bildene fra 2019 som berører oss er kåret av nettavisen BestLife. På 14. plass finner vi fotoet av Abelprisvinner Karen Uhlenbeck og Kong Harald V i Aulaen med tittelen: Den mest prestisjefylte matematikkprisen går endelig til en kvinne. Bildet er tatt av Trygve Indrelid, NTB Scanpix. 

Med julehilsen og en liten julegave i form av nytt nyhetsbrev, ønsker vi alle en riktig god jul!

Call for applications

The VISTA board calls for proposals for new VISTA centers to be established i 2020. Two new centers will be funded by MNOK 5 annually for five years. Areas of research include basin analysis, future development solutions and sustainability, environment and low carbon solutions.

Intervju med Jan Eivind Myhre
Litteraturkonferanse i Bergen
Se opptak

Grunnet nedstengningen vil møtet bli holdt via Zoom. Meld deg på via påmeldingsskjema nederst på siden for å motta innloggingslenke. 

Det åpnes for innlogging fra kl 17:45, møtet vil begynne presis kl 18:00.

Vinner av HumSam-prisen 2021 kunngjøres i begynnelsen av møtet.

Minnetalen over Hans M. Barstad er utsatt til 10. juni.

Foredrag ved seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt Julie Wilhelmsen, og professor ved Universitetet i Oslo, Geir Flikke

Norges glemte Nobelpris-vinner

Odd Hassel fikk  Nobelprisen i kjemi for sitt banebrytende arbeid med å løse sykloheksan-mysteriet. I dag er det få som kjenner til hva hans arbeid har betydd for vitenskapen. Det kan nesten se ut som at Odd Hassels navn er glemt.

(Foto av Hassel: ukjent fotograf MUV/UiO.)