Søkeresultater for

Ledig stilling

Vi søker studentmedarbeider i Det Norske Videnskaps-Akademi 

Praktisk informasjon

Send søknadsbrev og CV til e-post: post@dnva.no
Merk søknaden «Studentmedarbeider»
Frist: 21. mai.
Kontaktperson: Gro Havelin. Telefon: 22841500.

Birkelandforelesningen

Årets Birkelandforelsning holdes 23. september. 

Praktisk informasjon

Forelesningen er åpen for alle, og vil bli filmet. 

Kontaktperson: Gro Havelin E-post gro.havelin@dnva.no

Matematikklærer Sigrid Melander Vie ved Rud videregående skole, Bærum, får Holmboeprisen for inspirerende og motiverende undervisning. Holmboeprisen deles årlig ut for utmerket god undervisning i matematikk på grunnskolen eller i videregående skole.

Oppfølgingsmøte

Nordmenn har størst boligareal per innbygger i Europa, men det viser seg at vi har liten bevissthet rundt sammenhengene mellom boligpolitikk, klimapolitikk og biomangfold. Det kan faktisk være mye å hente hvis vi får til mer ressurseffektive boliger. 

Praktisk informasjon

Møtet er åpent for påmelding for alle.

Møtet vil bli filmet og publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal

Abeluka 2025

Årets foredrag holdes av Abelprisvinner Masaki Kashiwara og matematikerne Andrea D'agnolo, Catharina Stroppel og David Nadler. 

Praktisk informasjon

Opptak fra forelesningene blir lagt ut på Abelprisens YouTube-kanal:

Masaki Kashiwara 

Andrea D'agnolo

Catharina Stroppel

David Nadler

Akademiets høstekskursjon

Akademiets høstekskursjon for medlemmer blir 30. august. 

Symposium for Akademiets kulturgruppe

Gruppen for kulturfag og estetiske fag arrangerer symposium

Abelprisen 2025

Masaki Kashiwara fra Japan er årets mottaker av Abelprisen. – I over 50 år har Kashiwara omformet og beriket feltene algebraisk analyse og representasjonsteori, sa preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Annelin Eriksen under kunngjøringen fra Kavlisalen i dag.

INNVALG 2025

Akademiet har fått nye medlemmer - New members were elected to The Norwegian Academy of Science and Letters.

Innvalget for 2025 ble formelt godkjent på medlemsmøtet 12. mars. Det ble innvalgt 18 nye norske medlemmer og 5 nye utenlandske medlemmer ble innvalgt i Akademiet.

The election process was concluded on March 12  and 18 new Norwegian members  5 new foreign members were elected into Academy.

AKADEMIMØTE

Foredrag ved Espen Røysamb, professor ved Psykologisk institutt, Eyjólfur Kjalar Emilsson og Thomas Kjeller Johansen professorer ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Unversitetet i Oslo.

Praktisk informasjon

Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.

Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for 2025

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for 2025 tildelels Bernt-Erik Sæther. 

Belønningene for yngre forskere tildeles Manudeep Bhuller og Kevin Sean O'Connell.

Sikkerhet i en verden i forandring

5. juni lanserer Akademiet sin nye møteserie med sikkerhet som tema 

Praktisk informasjon

Møtene holdes i Kavlisalen, og vil bli filmet. Filmene vil bli gjort tilgjengelige på Akademiets YouTube-kanal. 

Kontaktperson: Gro Havelin gro.havelin@dnva.no

Det Norske Videnskaps-Akademis lærerpris for 2025

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun deler ut Det Norske Videnskaps-Akademis lærerpris for 2025 til lektor Karl Petter Fon ved Stokke ungdomsskole 5. mai på Akademiets årsmøte.

Uttalelse fra Akademiet

Akademiet uttrykker uro for den forskningspolitiske utviklingen internasjonalt i en uttalelse i dag.

Pressemelding

Vi gratulerer Sigrun Aasland (Ap) som ny minister for forskning og høyere utdanning. Nå inviterer preses Annelin Eriksen og generalsekretær Marit Westergaard statsråd Aasland til Akademiets hus. De har klare forventninger til den nye Støre-regjeringen.

Abelprisen 2025

Imens holder Abelkomiteen kortene tett til brystet, men forteller gjerne om arbeidet de gjør.  

Akademimøte

Det er 200 år siden Johan Sebastian Welhaven (1807-1873) ble født og mer enn 100 år siden det ble skrevet en omfattende biografi om ham. I sin bok "Demringstid" som nylig er kommet ut, lar Anne-Lise Seip oss møte en karismatisk og dominerende kulturpersonlighet. På Akademiets julemøte vil Anne-Lise Seip fortelle med om forfatteren og hans brede samfunns-engasjement. Welhaven var for øvrig med på konstitueringen av Akademiet i 1857.

Tre håndskrevne originalmanuskripter av matematikeren Niels Henrik Abel er hentet hjem til Norge og deponert i Nasjonalbibliotekets Håndskriftsamling. Manuskriptene som er på 77 sider, er en nasjonalgave til Det Norske Videnskaps-Akademi i anledning Akademiets 150-årsjubileum i 2007. De ble mottatt av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland ved en seremoni på Nasjonalbiblioteket 6. desember 2007. Det er Alf Bjørseth og hans selskap Scatec som har finansiert hjemkjøpet av manuskriptene fra Mittag-Lefflers Institutt i Stockholm.

Det Norske Videnskaps-Akademi og Bergseminaret på Kongsberg som begge runder 150 år i 2007, har fått sine frimerker. Frimerkene har en verdi på 14 kroner og begge kommer i et opplag på 600.000. Frimerkene ble utgitt i anledning Frimerkets dag.

I anledning Akademiets 150-årsjubileum har det i 2007 vært arrangert en serie internasjonale symposier. Det siste i denne rekken, "Vitenskap og retorikk", arrangeres 22. og 23. november. Professor Øivind Andersen, leder for arrangementskomiteen, gir her en kort introduksjon til symposiet. Deretter følger korte sammendrag av foredragene.

Symposium on Chinese storytelling - past and present

The symposium “Interplay of Oral and Written Traditions in Chinese Fiction, Drama and Performance Literature” aims to provide a forum where issues of Chinese vernacular literature, oral and written, are debated. It takes place 5 and 6 November at the Norwegian Academy of Science and Letters.

Den store medieinteressen har de siste årene ofte kretset rundt religionene som en splittende faktor og som en fare for fellesskap. - Hensikten med symposiet "European Unity as a Challenge to Religious Communities" er å gå bak dette bildet, sier professor Halvor Moxnes. Vi ønsker å stille spørsmål om hvordan religionene kan virke samlende og bidra til fellesskap og enhet i dagens og morgendagens Europa.