Grønn omstilling 2024

Praktisk informasjon

Se alle videoene fra denne møteserien og flere på Akademiets YouTube-kanal

Bilde
Banner for grønn omstilling
Bilde
Blide av Ole Torp fra et møte i serien om Grønn Omstilling
Foto: Eivind Lotsberg

Bærekraft er en hovedsatsning for Akademiet i 2024. Gjennom denne møteserien vil vi sette søkelys på viktige og aktuelle problemstillinger knyttet til klima, naturmangfold og bærekraft. 

Vi vil skape en møteplass for forskning og politikk gjennom å invitere sentrale politikere og forskere til kunnskapsutveksling og debatt.

Alle møtene ble holdt i Akademiets hus i 2024 og ble ledet av journalist Ole Torp

Møteserien er støttet av Bergesenstiftelsen.

Møtene

Kampen om arealene 15. april 2024 

Forskere har lenge advart om at vi nå står oppi en naturkrise. Utbygging av stadig større arealer medfører naturtap. Dette er ikke bare en trussel mot artsmangfold, men kan også være en trussel for menneskers liv og helse. Intakt natur er avgjørende for kritiske økosystemer, og gjennom å ødelegge natur gjør vi mennesker oss sårbare for klimaendringer.

Les nyhetsartikkelen:
–Motstridende interesser i det grønne skiftet

Et grønt skifte blant krig og politisk uro? 4. juni 2024

Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner er et av de 17 bærekraftsmålene. 

Forsvaret representerer statens kraftigste maktmiddel for å sikre nasjonal suverenitet og ivareta nasjonale institusjoners evne til å operere. Investeringer i tungt militært materiell og gjennomføring av tester og øvelser har samtidig betydelig klima- og miljøkonsekvenser, og utfordrer mange av de andre bærekraftsmålene. Dette forsterkes hvis stater aktivt må forsvare seg mot en motstander. Hvordan balansere disse målkonfliktene?

Les nyhetsartikkelen:
– Krig er det motsatte av bærekraft

Licence to operate 30. september 2024

Det grønne skiftet er i gang. Ambisjonene er høye, tidsfristene knappe, og utfordringene store. EU skal være klimanøytralt innen 2050. Norge skal halvere sine klimagassutslipp innen 2030.

Havvind-energi, havbunnsmineraler og fortsatt gassproduksjon er sentrale elementer i det grønne skiftet på norsk. For alle disse, om enn med ulik valør, er license to operate avgjørende. Dette vil si lisens i sin mest konkrete forstand: konsesjoner, regulativer og lovgivning. 

Hva utgjør hver for seg og samlet the license to operate? Kan vi sammen lykkes med det grønne skiftet på norsk?

Les nyhetsartikkelen:
Vi trenger kunnskap for å løse klimakrisen

Gruvedrift på havbunnen 2. desember 2024

Utvinning av havbunnsmineraler kan bli en ny næring for Norge. Tilhengerne argumenterer med at det kan gi verdiskaping og sysselsetting, samtidig som det kan bidra til forsyningen av verdifulle metaller i det nødvendige grønne skiftet. Motstanderne argumenterer for at gruvedrift på havbunnen vil gi store miljøkonsekvenser, at det fremdeles er store kunnskapshull om naturen på dyphavet, og at mineralbehovet framover er sterkt overdrevet og ikke trengs i storstilt grad til det grønne skiftet.

Video kommer

Kontaktperson

Prosjektleder Gro Havelin.

E-post: gro.havelin@dnva.no

Grafikk av Eivind Lotsberg

Foto av Lucy H.G. Solomon


Bilde
Logo til Bergesenstiftelsen