Vi søker studentmedarbeider i Det Norske Videnskaps-Akademi
Praktisk informasjon
Send søknadsbrev og CV til e-post: post@dnva.no
Merk søknaden «Studentmedarbeider»
Frist: 21. mai.
Kontaktperson: Gro Havelin. Telefon: 22841500.
Årets Birkelandforelsning holdes 23. september.
Praktisk informasjon
Forelesningen er åpen for alle, og vil bli filmet.
Kontaktperson: Gro Havelin E-post gro.havelin@dnva.no
Matematikklærer Sigrid Melander Vie ved Rud videregående skole, Bærum, får Holmboeprisen for inspirerende og motiverende undervisning. Holmboeprisen deles årlig ut for utmerket god undervisning i matematikk på grunnskolen eller i videregående skole.
Nordmenn har størst boligareal per innbygger i Europa, men det viser seg at vi har liten bevissthet rundt sammenhengene mellom boligpolitikk, klimapolitikk og biomangfold. Det kan faktisk være mye å hente hvis vi får til mer ressurseffektive boliger.
Praktisk informasjon
Møtet er åpent for påmelding for alle.
Møtet vil bli filmet og publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal
Årets foredrag holdes av Abelprisvinner Masaki Kashiwara og matematikerne Andrea D'agnolo, Catharina Stroppel og David Nadler.
Praktisk informasjon
Opptak fra forelesningene blir lagt ut på Abelprisens YouTube-kanal:
Masaki Kashiwara
Andrea D'agnolo
Catharina Stroppel
David Nadler
Akademiets høstekskursjon for medlemmer blir 30. august.
Gruppen for kulturfag og estetiske fag arrangerer symposium
Masaki Kashiwara fra Japan er årets mottaker av Abelprisen. – I over 50 år har Kashiwara omformet og beriket feltene algebraisk analyse og representasjonsteori, sa preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Annelin Eriksen under kunngjøringen fra Kavlisalen i dag.
Akademiet har fått nye medlemmer - New members were elected to The Norwegian Academy of Science and Letters.
Innvalget for 2025 ble formelt godkjent på medlemsmøtet 12. mars. Det ble innvalgt 18 nye norske medlemmer og 5 nye utenlandske medlemmer ble innvalgt i Akademiet.
The election process was concluded on March 12 and 18 new Norwegian members 5 new foreign members were elected into Academy.
Foredrag ved Espen Røysamb, professor ved Psykologisk institutt, Eyjólfur Kjalar Emilsson og Thomas Kjeller Johansen professorer ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Unversitetet i Oslo.
Praktisk informasjon
Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.
Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.
Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for 2025 tildelels Bernt-Erik Sæther.
Belønningene for yngre forskere tildeles Manudeep Bhuller og Kevin Sean O'Connell.
5. juni lanserer Akademiet sin nye møteserie med sikkerhet som tema
Praktisk informasjon
Møtene holdes i Kavlisalen, og vil bli filmet. Filmene vil bli gjort tilgjengelige på Akademiets YouTube-kanal.
Kontaktperson: Gro Havelin gro.havelin@dnva.no
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun deler ut Det Norske Videnskaps-Akademis lærerpris for 2025 til lektor Karl Petter Fon ved Stokke ungdomsskole 5. mai på Akademiets årsmøte.
Akademiet uttrykker uro for den forskningspolitiske utviklingen internasjonalt i en uttalelse i dag.
Vi gratulerer Sigrun Aasland (Ap) som ny minister for forskning og høyere utdanning. Nå inviterer preses Annelin Eriksen og generalsekretær Marit Westergaard statsråd Aasland til Akademiets hus. De har klare forventninger til den nye Støre-regjeringen.
Imens holder Abelkomiteen kortene tett til brystet, men forteller gjerne om arbeidet de gjør.
2022 har vist at Vitenskapsakademiet tilbyr en arena for dialog, formidling og vitenskapsrådgivning. Vi tar tak i temaer som er relevante i møte med samfunnsutfordringene. Slik oppsummerer generalsekretær Gunn Elisabeth Birkelund året i sin julehilsen.
Foredrag ved professor Henrik Daae Zachrisson.
Utdanning kan endre liv. I en global sammenheng er det imidlertid en betydelig andel av barn som ikke får muligheten til å realisere sitt potensial gjennom utdanning. Ulikheter i utdanning kan skyldes mange forhold, som for eksempel elevens kjønn, sosioøkonomiske familiebakgrunn, eller skolekvalitet. Konsekvensene av ulikhet kan være kumulativ, og føre til øket risiko for frafall, kriminalitet, utenforskap, og arbeidsløshet.
Det Norske Videnskaps-Akademis årsmøte finner sted på Grand Hotel onsdag 3. mai klokken 18.00 med foredrag, diplomer til Akademiets nye medlemmer, prisoverrekkelser, underholdning og festmiddag i Speilsalen.
Dørene åpner klokken 17.00.
Sine Halkjelsvik Bjordal som skulle presentere stavkirkenes kulturhistorie i nytt lys har måttet avlyse pga sykdom. Stein A. Evensen tar over og drøfter om begrepet "Den moderne død " har mening, og hva som eventuelt kjennetegner denne livsavslutningen.
Foredrag ved Arild Vatn
Det er økende erkjennelse av at vi ikke makter å handtere de utfordringene som klima- og naturkrisa skaper. Vi har et beslutningssystem som ikke evner å handtere de naturgitte grensene som ligger til grunn for disse krisene.
Foredrag ved Petter Bae Brandtzæg
At sosiale medier er døende er blitt hevdet i snart et 10 år, men stemmer dette? Sosiale medier er ikke døende. De er fortsatt veldig relevante for folk i dag. Imidlertid kan det hende at noen av de mest populære sosiale nettstedene ikke er like populære som de en gang var. Men hva er egentlig sosiale medier i dag, og hvordan vil fremtiden se ut?
Foredrag ved professor Ole A. Andreassen:
Depresjon er blant sykdommene med størst global sykdomsbyrde. Alvorlige depresjoner er vanskelig å behandle med få effektive medikamenter, og enda færre under utvikling. Men nå har en helt ny type substanser vist lovende resultater i foreløpige studier: psykedeliske stoffer slik som psilocybin og liknende (ketamin, MDMA).
Foredrag ved professor emeritus Bernt Hagtvet: "Lenin, Oktoberrevolusjonen og den russiske borgerkrigen 1917 – 21 i lys av krigen i Ukraina."
Havet er i krise, og det haster å få på plass konkrete planer. Det er en av hovedkonklusjonene når møteserien Bærekraftig hav oppsummeres.
Støre-regjeringen søker å sikre norsk forskning med et «kraftfullt engangsgrep» i sine forslag til Statsbudsjett. Det skriver regjeringen.no etter statsråd med Kongen i dag. Grepet går ut på en engangsbevilgning til Forskningsrådet på 1,64 milliarder kroner.
"Russia is Europe’s new pariah. We will have to think about how to reengage with Russia." This was one of the comments when ten handpicked scientists gave their perspectives on the energy situation in Europe during this years VISTA seminar.
HUMSAM-vinner Bård Harstad holdt sin prisforelesning i Akademiet 13. mars. Se opptak og bilder fra arrangementet her.
Zoonotic infections are in the limelight more than ever before. However, zoonotic infections, which are naturally transmitted between animals and humans, have existed as long as humans have been around. Humans are biologically part of the animal kingdom. This means that for infectious agents there is a continuum between animals and humans.