Søkeresultater for

Ledig stilling

Vi søker studentmedarbeider i Det Norske Videnskaps-Akademi 

Praktisk informasjon

Send søknadsbrev og CV til e-post: post@dnva.no
Merk søknaden «Studentmedarbeider»
Frist: 21. mai.
Kontaktperson: Gro Havelin. Telefon: 22841500.

Birkelandforelesningen

Årets Birkelandforelsning holdes 23. september. 

Praktisk informasjon

Forelesningen er åpen for alle, og vil bli filmet. 

Kontaktperson: Gro Havelin E-post gro.havelin@dnva.no

Matematikklærer Sigrid Melander Vie ved Rud videregående skole, Bærum, får Holmboeprisen for inspirerende og motiverende undervisning. Holmboeprisen deles årlig ut for utmerket god undervisning i matematikk på grunnskolen eller i videregående skole.

Oppfølgingsmøte

Nordmenn har størst boligareal per innbygger i Europa, men det viser seg at vi har liten bevissthet rundt sammenhengene mellom boligpolitikk, klimapolitikk og biomangfold. Det kan faktisk være mye å hente hvis vi får til mer ressurseffektive boliger. 

Praktisk informasjon

Møtet er åpent for påmelding for alle.

Møtet vil bli filmet og publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal

Abeluka 2025

Årets foredrag holdes av Abelprisvinner Masaki Kashiwara og matematikerne Andrea D'agnolo, Catharina Stroppel og David Nadler. 

Praktisk informasjon

Opptak fra forelesningene blir lagt ut på Abelprisens YouTube-kanal:

Masaki Kashiwara 

Andrea D'agnolo

Catharina Stroppel

David Nadler

Akademiets høstekskursjon

Akademiets høstekskursjon for medlemmer blir 30. august. 

Symposium for Akademiets kulturgruppe

Gruppen for kulturfag og estetiske fag arrangerer symposium

Abelprisen 2025

Masaki Kashiwara fra Japan er årets mottaker av Abelprisen. – I over 50 år har Kashiwara omformet og beriket feltene algebraisk analyse og representasjonsteori, sa preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Annelin Eriksen under kunngjøringen fra Kavlisalen i dag.

INNVALG 2025

Akademiet har fått nye medlemmer - New members were elected to The Norwegian Academy of Science and Letters.

Innvalget for 2025 ble formelt godkjent på medlemsmøtet 12. mars. Det ble innvalgt 18 nye norske medlemmer og 5 nye utenlandske medlemmer ble innvalgt i Akademiet.

The election process was concluded on March 12  and 18 new Norwegian members  5 new foreign members were elected into Academy.

AKADEMIMØTE

Foredrag ved Espen Røysamb, professor ved Psykologisk institutt, Eyjólfur Kjalar Emilsson og Thomas Kjeller Johansen professorer ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Unversitetet i Oslo.

Praktisk informasjon

Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.

Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for 2025

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for 2025 tildelels Bernt-Erik Sæther. 

Belønningene for yngre forskere tildeles Manudeep Bhuller og Kevin Sean O'Connell.

Sikkerhet i en verden i forandring

5. juni lanserer Akademiet sin nye møteserie med sikkerhet som tema 

Praktisk informasjon

Møtene holdes i Kavlisalen, og vil bli filmet. Filmene vil bli gjort tilgjengelige på Akademiets YouTube-kanal. 

Kontaktperson: Gro Havelin gro.havelin@dnva.no

Det Norske Videnskaps-Akademis lærerpris for 2025

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun deler ut Det Norske Videnskaps-Akademis lærerpris for 2025 til lektor Karl Petter Fon ved Stokke ungdomsskole 5. mai på Akademiets årsmøte.

Uttalelse fra Akademiet

Akademiet uttrykker uro for den forskningspolitiske utviklingen internasjonalt i en uttalelse i dag.

Pressemelding

Vi gratulerer Sigrun Aasland (Ap) som ny minister for forskning og høyere utdanning. Nå inviterer preses Annelin Eriksen og generalsekretær Marit Westergaard statsråd Aasland til Akademiets hus. De har klare forventninger til den nye Støre-regjeringen.

Abelprisen 2025

Imens holder Abelkomiteen kortene tett til brystet, men forteller gjerne om arbeidet de gjør.  

Nok et Akademi-år er lagt bak oss – og et nytt år er nettopp begynt. Det er med stor forventing jeg som preses ser fram til året 2010, et år med en Abelpris i matematikk samt tre Kavlipriser (i nanovitenskap, astrofysikk og nevrovitenskap) og Akademiets årlige forelesning i humaniora og samfunnsfag som klare høydepunkter – i tillegg til et rikt møteprogram.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven som generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi, sier Øivind Andersen. Han er professor i klassisk filologi (gresk og latin) og overtar etter Reidun Sirevåg som er professor i molekylærbiologi. Å videreutvikle Akademiets rolle som møteplass mellom ulike vitenskapelige disipliner, ser Øivind Andersen på som en viktig oppgave. Videre ønsker han å bruke de åpne akademimøtene til å presentere ny forskning og bidra til at Akademiet fortsatt skal være en viktig samfunnsaktør.

Øivind Andersen blir ny generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi. Han tiltrer 1. januar 2010 og er valgt for fire år. Nils Christian Stenseth blir preses og Øyvind Østerud visepreses i 2010. Ny i styret er Ingvild Sælid Gilhus som overtar etter Gunnhild O. Hagestad som sekretær i den historisk-filosofiske klassen. De øvrige styremedlemmene var ikke på valg eller ble gjenvalgt på fellesmøtet i Akademiet 3. desember.

VISTA-DAGEN 2009

Den tradisjonelle VISTA-dagen ble 23. november avholdt i Akademiets hus. Temaet i år var PGP (Physics of Geological Processes) - En tverrfaglig SFF ved UiO. Dagen  forløp med  interessante foredrag og ikke minst gode diskusjoner og et engasjert publikum.

Den tradisjonelle VISTA-dagen blir avholdt 23. november i Akademiets hus. Temaet i år er PGP (Physics of Geological Processes) - En tverrfaglig SFF ved UiO.

I regi av Norges Bank og Det Norske Videnskaps-Akademi ble seminaret «Om åpenhet» tirsdag 10. november avholdt i Akademiets hus. H.M. Kongen var til stede under seminaret, der visesentralbanksjef Jan Fredrik Qvigstad holdt foredrag.

Norsk forskningsformidling har økt sterkt de siste årene i alle typer medier, og kontakten mellom forskere og journalister er blitt hyppigere og bedre. Norge kommer likevel dårligere ut enn andre europeiske land når det gjelder profesjonell forskningsjournalistikk. Det samme gjelder forskningspolitisk debatt og forskningsinformasjon. Slik oppsummerte professor Ole Didrik Lærum møtet mellom forskere og journalister på Det Norske Videnskaps-Akademi.

Er middelalderens pester og moderne pest samme sykdom? Det er professor Lars Walløe som stiller dette spørsmålet i sitt foredrag torsdag 5. november. Møtet, som er åpent for alle interesserte, vil bli ledet av professor Øyvind Østerud, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Kan egentlig hjerneforskere snakke med teologer?  Hjemmesitterne - hvem er de, og hvorfor foretrekker de sofaen? Hva var litteraturvitenskap før, og hva er det i dag? Det er blant annet slike spørsmål som reises på seniortreffene i Akademiets Hus . Opphavsmannen Arne Løvlie har siden starten i 2003 arrangert disse møtene.
 

Evolution, culture, society

Det første av Akademiets internasjonale seminarer innen humanoira og samfunnsfag; Evolution, Culture & Society ble 19.- 20. oktober  holdt i Akademiets hus. I løpet av det to dager lange arrangementet ble det holdt åtte foredrag av fremtredende internasjonale forskere.