Foredrag ved Sigmund Karterud: "Er det normalt å ha psykisk lidelse?"
Foredrag ved Øystein Hov: "Hvordan værvarslet blir til. Historien om hvordan jordsystemelementene henger sammen."
Foredrag ved Unn Røyneland: "«Wallah bro, hva skjer man?» Den nye norsken i fleirspråklege ungdomsmiljø"
Foredrag ved Sine Halkjelsvik Bjordal: "Stavkirkenes kulturhistorie i nytt lys"
Generalseketærens julehilsen oppsummerer året, med fredning av Akademiets hus og hage som årets avslutning, samt aktuelle saker i tiden vi lever i.
Årets Nobelpris i medisin viser hvor tett koblingen må være mellom forskning, innovasjon og anvendelse, skriver Kjetil Taskén, Johanna Olweus og John-Arne Røttingen i Aftenposten kun få dager før Nobelprisen i medisin deles ut 10. desember.
Riksantikvaren freder Det Norske Videnskaps-Akademiets hus i Oslo.
Elektrifiseringen av transportsektoren er et av de viktigste tiltakene på veien mot et nullutslippssamfunn. Hva er vitenskapelig status for bærekraftige batterier for elbilene? Og hva er den industrielle status? Og ikke minst: Hva tenker politikerne?
Utvalget for vitenskapsrådgivning arrangerer sitt tredje møte om GMO; denne gangen med fokus på risiko-aspektet.
Kan kjernekraft være løsningen på energikrisen? Dette blir tema når professor i kjerne- og energifysikk ved UiO Sunniva Siem holder foredrag på semesterets siste akademimøte.
Praktisk informasjon
Møtet ble holdt i Kavlisalen på Det Norske Videnskaps-Akademi. Opptak finner du nederst på denne siden.
På årsmøtet i Akademiet fredag 3. mai presenterte preses i Akademiet Lise Øvreås sin forskningspolitiske redegjørelse. Bildegalleri nederst i denne saken.
Nobelprisen i kjemi ble i 2023 tildelt Aleksej Ekimov, Louis Brus og Moungi Bawendi for oppdagelsen og syntesen av kvanteprikker. Hva slags «prikker» er det snakk om, hvorfor er de så viktige, og hva kan de brukes til?
Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene i Midtøsten i moderne tid. Rundt en halv million mennesker er drept, fem millioner har flyktet utenlands, og seks millioner syrere er flyktninger i eget land. Hvordan kunne det gå så galt i Syria? Og hvorfor er det så viktig å forstå Syrias historie for å forstå situasjonen i landet i dag?
Opening Remarks by State Secretary Tomas Norvoll of the Ministry of Digitalisation and Public Governance.
Introduction to the Academy lecture by Professor Terje Lohndal, Vice President of The Norwegian Academy of Science and Letters and chair of The Humanities and Social Sciences Division.
Lecture by Professor Helen Margetts, Oxford Internet Institute. She will give a talk about: The Digital, Data-intensive State: Bringing Data Science and Artificial Intelligence to the heart of government?
Dataøkonomi og rett: Er usikkerhet om rettigheter til data til hinder for en datadrevet økonomi?
Foredrag ved professorene Ole-Andreas Rognstad og Inger Berg Ørstavik, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo.
Data omtales ofte som "den nye oljen" i en datadrevet økonomi. I alt fra landbruk til legemiddelindustrien og mediebransjen, får tjenester basert på data stadig større betydning, noe som krever at aktørene får tilgang til og har evne til å analysere store mengder data.
Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi Lise Øvreås er valgt som ny visepresident i EASAC, European Academies Science Advisory Council. Hun er en av tre nye vise-presidenter.
Det Norske Videnskaps-Akademis gruppe for religionsvitenskap og teologi inviterer til en åpen dagskonferanse med tverrfaglig kunnskapsutveksling, refleksjon og samtale omkring bibeloversettelse som håndverk, forskning, språkfilosofi og resepsjonshistorie.
Magnus Lagabøters Landslov 750 år – Eit storverk i norsk historie og europeisk rettshistorie. Kong Magnus 6. Lagabøter er kongen som ikkje skulle bli konge. Landslova er kjernen i eit lovprosjekt som vart avvist, og som fort kunne ha stranda.
Foredrag av Jørn Øyrehagen Sunde, professor ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo.
Robert Bleckert Nils Håkan Wissings forskning viser at galakser har sterkere magnetiske felt enn tidligere antatt. For dette ble han tildelt Yara Birkelandprisen 2023.
Sjette og siste møte i Demokratiserien holdes på Litteraturhuset i Bergen. Med oss har vi fått flere av Nordens fremste velferdsforskere.
Filmen fra Demokratiseriens møte i Trondheim 4. september er nå tilgjengelig, med det høyst aktuelle temaet lokaldemokrati.
As the reliance on underground fossil energy wanes, the pivot towards harnessing energy directly from Earth’s surface is imperative. For the energy transition to be successful, several complex dilemmas need to be addressed and solved.
IPCCs synteserapport gir et solid grunnlag for beslutningstakere om å intensivere innsatsen for å håndtere klimaendringene og redusere deres alvorlige konsekvenser. I dette møtet spør vi forskere og politikerne om hvordan det står til i Norge med dette arbeidet.
Det er varslet mer statlig styring av akademia. Bør Forsknings-Norge frykte at universitetene og høgskolenes uavhengighet, demokratiske integritet og akademisk frihet svekkes?
Eksekutivkomiteen i det internasjonale menneskerettighetsnettverket til vitenskapsakademiene har vedtatt følgende uttalelse om situasjonen til universiteter og vitenskapsakademiet i Nicaragua. Foranledningen er regjeringens nylige overtakelse av University of Central America.
Recent findings have highlighted the significant role of the substance L-lactate in the brain's energy processes. The discovery has caused a big shift in how we understand the brain cells’ work.
Svekket tillit til politikerne og avstand mellom befolkningen og eliten. Dette er noen av utfordringene som kommune-Norge står overfor. Uken før valget tar demokratiserien turen til Trondheim for å sette søkelyset på lokaldemokratiet.
Edvard Moser og 38 andre Nobelprisvinnere reagerer på et forslag om EU skal sette en sluttdato for all bruk av forsøksdyr innen forskning. Mens de fleste vil være enige i et forbud mot å bruke dyr til utvikling av kosmetikk, er trolig holdningene annerledes til bruk av dyr i medisinsk forskning.
Symposium 2023
Program
Sunn og bærekraftig mat må bli billigere og mer tilgjengelig for forbrukerne. Det uttaler en ekspertgruppe i ALLEA-rapporten «Towards sustainable food consumption». Rapporten ble presentert 28. juni.
Giovanni Battista Piranesi (1720-1778): Grafiker, arkitekt, og innvarsler av det moderne.
Arkitekturfantasiene til den italienske grafikeren og arkitekten Giovanni Battista Piranesi fikk fort merkelapp som irrasjonelle og motsetningsfulle. Det var først med det 20. århundret, da slike kvaliteter formet estetikken, at Piranesi ble gjenoppdaget.
Verden over får kvinner halvparten så mange barn som de hadde for bare femti år siden. Hvorfor har fødselstallene falt, og hvordan vil lav fruktbarhet påvirke vår felles fremtid? Flertallet av dagens forskning har en tendens til å være disiplinærspesifikk, og få studier søker å forstå fruktbarhetsendring fra et tverrfaglig perspektiv.
Foredrag ved Kjetil Bang-Hansen
Ligger det et håp i Henrik Ibsens bitre farvel? Funderinger rundt en oppsetning av «Når vi døde våkner» i London. Teater lever i nuet. Uttrykket formes av tiden, oppleves i øyeblikket. Tekster viser nye sider i nye omgivelser.
Det Norske Videnskaps-Akademi inviterer til Akademisymposiet i humaniora og samfunnsvitenskap om antisemittisme i Norge i et historisk og komparativt perspektiv. Historikere, jurister og samfunnsvitere vil presentere ny forskning og debattere utfordringen for forskningen på dette temaet i dag.
Videnskapsakademiet markerer friheten til å selv definere egen kjønnsidentitet. I 2022 var det femti år siden sex mellom menn ble avkriminalisert. Hendelsene under Oslo Pride i 2022, viser at dette fremdeles er en aktuell rettighetskamp.
The 2023 Birkeland lecturer is Dr. Jonathan P. Gardner.
– Vi ber om stans i all jakt på mineraler på havbunnen inntil det er forsket mer på konsekvensene av slike inngrep. Norge må ta et internasjonalt initiativ til økt forskning om og forståelse av livet i dyphavet. Først når vi har tilstrekkelig kunnskap kan det vurderes å åpne for gruvedrift, sier preses i Akademiet og biologiprofessor Lise Øvreås.
Årets Høstekskursjon for medlemmer går til Drøbak. På programmet står omvisning på den marinbiologiske feltstasjonen og byvandring i Drøbak sentrum.
21. juni markeres utgivelsen av boken Kampen for en ordnet verden - Folkeforbundet, FN og Norge. Boken er redigert av Helge Pharo, Øyvind Østerud, Jarle Simensen og Sunniva Engh og utgis på Dreyer forlag.
Mandag 12. juni presenterer Det Norske Videnskaps-Akademis nye medlemmers sin forskning.
Visepreses Kjetil Taskén ønsker velkommen og forteller om Akademiets faglige virksomhet som styresammensetningen, strategi og satsningsområder. Deretter forteller generalsekretæren, Gunn E. Birkelund, om dagliglivet i Akademiet, hva vi jobber med og Akademiets historie.